Finlandssvenskarna vill se Adlercreutz leda SFP
Foto: Kaapo Kamu

Finlandssvenskarna vill se Adlercreutz leda SFP

Publicerad | Uppdaterad | i Aktuellt

Vem ska leda SFP efter Anna-Maja Henrikssons avgång? Det får partimedlemmar och delegaterna på partidagen i juni bestämma. Den överlägsna favoriten bland finlandssvenskar i allmänhet är entydig: Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz.

Det visar en enkät som Tankesmedjan Magma låtit göra i samarbete med Svenska Yle. Taloustutkimus intervjuade under maj månad 800 finländare med svenska som modersmål. Felmarginalen i undersökningen ligger på  +/– 3,5 procentenheter.

Av alla intervjuade nämnde 39 procent Adlercreutz som bästa alternativ att leda SFP medan Otto Andersson och Henrik Wickström fick nöja sig med 5–6 procents stöd. Bland de som röstade på SFP i riksdagsvalet 2023 är klyftan till och med större: Adlercreutz 49 procent, Andersson åtta procent och Wickström fyra procent.

Hälften svarade antingen ”Spelar ingen roll för mig” eller ”Någon annan” men det var ytterst få som kom upp med något annat namn. Opinionsundersökningen visar också tecken på att en kvinnlig kandidat skulle ha uppskattats.

I Österbotten är det tydligt att man inte är så ivrig på att ta ställning mellan tre nylänningar. Men även där är Adlercreutz (28 procent) en klar favorit jämfört med Andersson (6 procent) och Wickström (4 procent).

Stödet för Adlercreutz  är starkast bland dem som är över 60 år gamla (42–65 procent). Inte heller bland de yngre generationerna är Andersson och Wickström utmanare på allvar, de unga verkar närmast strunta i hela frågan (56–70 procent).

Inkomstnivån och utbildningsnivån är inte heller någon avgörande faktor. Stödet för Adlercreutz bland dem som röstade på något annat parti än SFP i riksdagsvalet 2023 är värt att notera:

  • Samlingspartiet (N 60) 55 %
  • SDP (N 66) 36 %
  • Gröna (N 31) 35 %
  • Centern (N 12) 33 %
  • Vänsterförbundet (N 19) 32 %
  • Kristdemokraterna (N 35) 26 %
  • Sannfinländarna (N 18) 17 %  

Men som sagt är det delegaterna på partidagen som väljer SFP:s nya ordförande. Frågan är om ett parti med dalande väljarstöd har råd att strunta i den allmänna opinionen bland sin viktigaste väljarkår?

Text: Mikko Majander

Läs Svenska Yle:s artikel här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.