Uusimmat julkaisut
Foto: Erika Fletcher Lisää palkkaa ja paremmat työolosuhteet ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen
Sekä pääkaupunkiseudulla että muilla alueilla on huutava pula koulutetuista varhaiskasvatuksen opettajista ja lastenhoitajista. Vaikka vuosien mittaan on tehty paljon asian korjaamiseksi, ongelmaa ei ole saatu ratkaistuksi.
Foto: Papaioannou Kostas, Unsplash Ruotsinkielisten nuorten arki entistä epävarmempaa
Ajatuspaja Magman nuorisobarometri osoittaa, että kokonaisuutena ottaen ruotsinkielinen nuoriso voi hyvin. Tulokset ovat kuitenkin laskeneet edellisestä kerrasta (2018), mikä saattaa johtua kyselyn tekohetken poikkeusoloista. Esimerkiksi koulut olivat keväällä 2020 suljettu koronapandemian vuoksi.
Foto: Mikael Kristenson, Unsplash Enemmistö vieraskielisistä pitää ruotsin kieltä ”olennaisena” osana Suomea
Helsinki Timesin ja ajatuspaja Magman kyselyn mukaan Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat hyvin tietoisia ruotsin kielen asemasta. Kaksi kolmasosaa vieraskielisistä tietää myös, mikä on ruotsinkielisten osuus koko väestöstä, ja enemmistö vastaajista oli samaa mieltä väitteestä, että ruotsin kieli on olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa.
Ajatushautomo Magma
Mikä on Magma?
Ajatushautomo Magma osallistuu yhteiskunnalliseen ja aatteelliseen keskusteluun ruotsin kielen asemasta Suomessa sekä analysoi ja välittää tietoa yhteiskunnan muutoksista. Ajatushautomo tekee selvityksiä, mielipidemittauksia, vaikutusarviointeja sekä riskianalyyseja päättäjien, tutkijoiden, median ja kiinnostuneen yleisön käyttöön.
Magma pyrkii ylläpitämään elävää, kriittistä ja ennakkoluulotonta keskustelua kaksikielisestä Suomesta. Se nojaa liberaaliin arvopohjaan, mutta on puoluepoliittisesti riippumaton. Luettelo ajatuspajan julkaisuusta löytyy tästä linkistä.
Haluatko saada kutsuja Magman tilaisuuksiin? Lähetä meille viesti alla olevan lomakkeen kautta, niin lisäämme sinut sähköpostilistallemme.
Yhteistyöverkosto
Magma tekee yhteistyötä toisten ajatushautomoiden kanssa, niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa ja Euroopassa. Vuodesta 2012 Magma on ollut European Liberal Forumin (ELF) jäsen.
Rahoitus & hallitus
Henkilökunta ja yhteystiedot

Nils Erik Forsgård
FT, aatehistorian dosentti, Magman johtaja. Forsgård on työskennellyt vierailevana historian professorina sekä Humboldtin yliopistossa Berliinissä että Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut muun muassa kirjat Heartlands (om USA, 2007), Hemingway (2011), Ingens herre, ingens träl (om Anders Chydenius, 2014) ja Dagarnas skum (om Europa, 2015).

Kaisa Kepsu
FM, tutkija. Yhteiskuntamaantieteilijä, joka on erikoistunut muuttoliike-, väestö- ja kaupunkitutkimukseen. Kepsu työstää parhaillaan väitöskirjaa suomenruotsalaisista muuttoliikkeistä. Kepsu on aikaisemmin toiminut koulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän projektinjohtajana Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa sekä projektitutkijana ja lehtorina Helsingin yliopistossa.

Mikko Majander
VTT, poliittisen historian dosentti, tutkija. Ennen Magmaa Majander on työskennellyt pitkään Helsingin yliopistossa sekä ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajana. Hän on aktiivinen yhteiskuntakeskustelija, joka on julkaissut muun muassa kirjat Pohjoismaa vai kansandemokratia? (2004), Demokratiaa dollareilla (2007), Paasikivi, Kekkonen ja avaruuskoira (2010) ja Lukemisen hulluus (2014).

Lia Markelin
PhD, tutkija. Vähemmistöpoliittisiin kysymyksiin keskittynyt Markelin on toiminut apulaisprofessorina Norjassa Koutokeinon Saamelaisessa korkeakoulussa sekä ruotsin- ja kaksikielisten korkeakoulujen koordinaattorina Helsingissä.

Annica Sigfrids
VTM, koordinaattori. Sigfrids vastaa Magma-akatemiasta sekä hoitaa ajatushautomon hallintoa. Projektien koordinoimisesta hänellä on kokemusta muun muassa Slush Singaporesta 2018 sekä Sydkustens landskapsförbundista, jossa hän toimi tuottajana.