Uusimmat julkaisut

 • Huomattavaa muuttoliikettä pohjoismaista Suomeen
  Kuva: Tapio Haaja, Unsplash
  Huomattavaa muuttoliikettä pohjoismaista Suomeen

  Suomeen on 2000-luvulla muuttanut Pohjoismaista keskimäärin tuhat lähtömaassa syntynyttä henkilöä vuodessa. Suurin osa heistä on tullut Ruotsista – vuosittain lähes 800 ja yhteensä 15 000.

  Luvut ilmenevät ajatuspaja Magman uudesta raportista ”Inflyttning till Finland från Sverige och Norden – En statistisk översikt” (”Tilastollinen katsaus maahanmuuttoon Ruotsista ja Pohjoismaista Suomeen”), jossa tutkija Kaisa Kepsu on kartoittanut ihmisten liikkuvuutta tilastojen valossa.

 • Ruotsinkielisten määrän odotetaan Suomessa kasvavan
  Foto av Irina Murza
  Ruotsinkielisten määrän odotetaan Suomessa kasvavan

  Suomen ruotsinkielisen väestön odotetaan kasvavan parilla tuhannella hengellä vuoteen 2040 mennessä. Tämä käy ilmi ajatuspaja Magman ja Folktingetin julkaisemasta ennusteesta, jonka on laatinut Åbo Akademin väestötieteen professori Jan Saarela. Siinä tarkastellaan ruotsinkielisen väestön kehitystä 1990–2018 ja luodaan suuntaa antava, kuntatasolle ulottuva ennuste vuoteen 2040 asti.

 • Näkökulmia väestökehitykseen
  Foto: Dana Tentis
  Näkökulmia väestökehitykseen

  Eurooppa on demografisen haasteen edessä. Tilanne on erityisen vaikea Suomessa, jossa vinoutunut ikärakenne ja alueelliset erot lisäävät hyvinvointiyhteiskuntaan jo muutenkin kohdistuvaa painetta.

  Onko tämä kaikki pelkästään pahasta? Ajatuspaja Magman johtaja, dosentti Nils Erik Forsgård ja tutkimusprofessori, Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch antavat monivivahteisemman kuvan tilanteesta esseissään.

Visa Alla

Ajatushautomo Magma

Mikä on Magma?

Ajatushautomo Magma osallistuu yhteiskunnalliseen ja aatteelliseen keskusteluun ruotsin kielen asemasta Suomessa sekä analysoi ja välittää tietoa yhteiskunnan muutoksista. Ajatushautomo tekee selvityksiä, mielipidemittauksia, vaikutusarviointeja sekä riskianalyyseja päättäjien, tutkijoiden, median ja kiinnostuneen yleisön käyttöön.

Magma pyrkii ylläpitämään elävää, kriittistä ja ennakkoluulotonta keskustelua kaksikielisestä Suomesta. Se nojaa liberaaliin arvopohjaan, mutta on puoluepoliittisesti riippumaton. Luettelo ajatuspajan julkaisuusta löytyy tästä linkistä.  

Haluatko saada kutsuja Magman tilaisuuksiin? Lähetä meille viesti alla olevan lomakkeen kautta, niin lisäämme sinut sähköpostilistallemme.

Yhteistyöverkosto

Magma tekee yhteistyötä toisten ajatushautomoiden kanssa, niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa ja Euroopassa. Vuodesta 2012 Magma on ollut European Liberal Forumin (ELF) jäsen.

 

Rahoitus & hallitus

Ajatushautomon takana on rekisteröity yhdistys Finlands svenska tankesmedja Magma r.f. Sen toimintaa rahoittavat Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen för Åbo Akademi ja Stiftelsen Tre Smeder.
 
Ajatushautomon hallituksen muodostavat (2019) Håkan Mattlin (pj.), Rurik Ahlberg, Elli Flén, Patrik Gayer, Mirjam Kalland, Michael Smirnoff, Peter Stenlund ja Johanna Vesikallio.

Henkilökunta ja yhteystiedot

Nils Erik Forsgård

FT, aatehistorian dosentti, Magman johtaja. Forsgård on työskennellyt vierailevana historian professorina sekä Humboldtin yliopistossa Berliinissä että Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut muun muassa kirjat Heartlands (om USA, 2007), Hemingway (2011), Ingens herre, ingens träl (om Anders Chydenius, 2014) ja Dagarnas skum (om Europa, 2015).

+358 (0)50 3386963
Kaisa Kepsu

FM, tutkija. Yhteiskuntamaantieteilijä, joka on erikoistunut muuttoliike-, väestö- ja kaupunkitutkimukseen. Kepsu työstää parhaillaan väitöskirjaa suomenruotsalaisista muuttoliikkeistä. Kepsu on aikaisemmin toiminut koulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän projektinjohtajana Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa sekä projektitutkijana ja lehtorina Helsingin yliopistossa.

+358 (0)40 5448444
Mikko Majander

VTT, poliittisen historian dosentti, tutkija. Ennen Magmaa Majander on työskennellyt pitkään Helsingin yliopistossa sekä ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajana. Hän on aktiivinen yhteiskuntakeskustelija, joka on julkaissut muun muassa kirjat Pohjoismaa vai kansandemokratia? (2004), Demokratiaa dollareilla (2007), Paasikivi, Kekkonen ja avaruuskoira (2010) ja Lukemisen hulluus (2014).

+358 (0)40 530 5489
Lia Markelin

PhD, tutkija. Vähemmistöpoliittisiin kysymyksiin keskittynyt Markelin on toiminut apulaisprofessorina Norjassa Koutokeinon Saamelaisessa korkeakoulussa sekä ruotsin- ja kaksikielisten korkeakoulujen koordinaattorina Helsingissä.

+358 (0)40 7251775
Annica Sigfrids

VTM, koordinaattori. Sigfrids vastaa Magma-akatemiasta sekä hoitaa ajatushautomon hallintoa. Projektien koordinoimisesta hänellä on kokemusta muun muassa Slush Singaporesta 2018 sekä Sydkustens landskapsförbundista, jossa hän toimi tuottajana.

+358 (0)40 4181600
Jenny Stenberg-Sirén

FT, tutkija ja mediavastaava. Magman ohella Stenberg-Sirén on myös journalismin yliopistonlehtori Svenska social- och kommunalhögskolanissa Helsingin Yliopistossa. Hänellä on takanaan pitkä työura Svenska YLE:ssä muun muassa uutistoimittajana ja uusmediapäällikkönä.

+358 (0)40 3590968

Ota meihin yhteyttä

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.