Enemmistö vieraskielisistä pitää ruotsin kieltä ”olennaisena” osana Suomea
Foto: Mikael Kristenson, Unsplash

Enemmistö vieraskielisistä pitää ruotsin kieltä ”olennaisena” osana Suomea

Publicerad

Helsinki Timesin ja ajatuspaja Magman kyselyn mukaan Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat hyvin tietoisia ruotsin kielen asemasta. Jopa 85 prosenttia tiesi tänne tullessaan, että maassa oli enemmän kuin yksi virallinen kieli.

Kaksi kolmasosaa vieraskielisistä tietää myös, mikä on ruotsinkielisten osuus koko väestöstä. Enemmistö vastaajista oli samaa mieltä väitteestä, että ruotsin kieli on olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa. Toisaalta 43 prosenttia katsoo, että heillä ei ole riittävästi tietoa maan ruotsinkielisestä kulttuurista.

Asenteet ruotsin kieltä kohtaan ja näkemykset ruotsinkielisestä kulttuurista ovat muuttuneet myönteiseen suuntaan. Vastaavassa kyselyssä vuonna 2009 ruotsia piti keskeisenä 47 prosenttia vastaajista, nyt 61 prosenttia.

Ruotsia osataan vain vähän, mutta 72 prosenttia haluaisi parantaa sen taitojaan. Samalla 61 prosenttia vastanneista kuvasi suomen osaamistaan heikoksi tai olemattomaksi. Selkeä enemmistö oli tietoinen siitä, että ruotsin voi valita ensimmäiseksi kotouttamiskieleksi samoin oikeuksin kuin suomenkin.

Avoimeen nettikyselyyn ruotsin kielestä Suomessa vastasi 542 henkilöä – opiskelijoita, ammattilaisia, työttömiä ja eläkeläisiä kaikkiaan 83 maasta. Eniten osallistujia oli Yhdysvalloista ja Britanniasta muuttaneista.

Ladda ner studien här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.