Vientiteollisuus on taloudellinen moottori ruotsin- ja kaksikielisessä Suomessa, mutta sen rakenne vaihtelee suuresti alueittain. Näin arvioi yrittäjä ja tietokirjailija Lars Rosenblad ajatuspaja Magmalle kirjoittamassaan raportissa.
Elinkeinoelämä rakentuu vahvoista vientiklusterista, ruotsin asemasta innovaatioekonomiassa Helsingin metropolialueella sekä siitä, miten vähemmän teollistuneilla seuduilla on kyky kehittää paikallisia klustereita. Alueiden elinvoima on ratkaisevaa myös ruotsin kielen tulevaisuudelle Suomessa.
– Vahvat yritykset ja korkea työllisyysaste tuovat verotuotot, joilla rahoitetaan yhteiskunnan palvelut, Rosenblad muistuttaa. Ruotsin kieli voi hyvin taloudellisesti dynaamisilla kaksikielisillä seuduilla. Työttömyys ja heikko talous taas johtavat muuttotappioihin ja synnyttävät painetta leikata ruotsinkielisistä palveluista.
Teollisuuden osuus yksityisen sektorin arvonlisäyksestä on Suomessa keskimäärin 27,5 prosenttia. Kaksikielisillä alueilla pääkaupunkiseudun ulkopuolella se on jopa 39,4 prosenttia, kun puhtaasti suomenkielisillä alueilla osuus jää 30,3 prosenttiin. Helsingin seutua dominoi palvelusektori.
Kaksikielisillä rannikkoalueilla sijaitsee useita merkittäviä tuotantoklustereita: energiateknologian keskittymä Vaasassa, petrokemian teollisuus Porvoossa, telakkateollisuus Turussa sekä kemian- ja metallurgiateollisuus Kokkolassa. Näiden lisäksi rannikkoalueilla toimii vahvaa teollisuutta useilla eri aloilla. Lisäksi esimerkiksi Pietarsaaren seutu on yksi Suomen teollisuus- ja vientipainotteisimmista alueista, ja Loviisassa tuotetaan sähköä koko maalle.
Kasvihuonetuotanto Etelä-Pohjanmaalla taas osoittaa, että menestyvää taloutta voidaan rakentaa alkutuotannon ympärille. Turismi ja vapaa-ajan asuminen puolestaan luovat työtä rakennus-, kuljetus-, palvelu- ja kaupan aloilla Turun saaristossa ja Länsi-Uudellamaalla.
Politiikkasuosituksissaan Rosenblad peräänkuuluttaa toimijaa, jolla olisi kokonaisvastuu ruotsinkielisen Suomen elinkeinoelämän tarpeista, kuten koulutuksesta, infrastruktuurista ja rahoituksesta.