Svenskarnas bild av Finland mer positiv än tidigare – Nato-processen en av orsakerna
Foto: Hendrik Morkel, Unsplash

Svenskarnas bild av Finland mer positiv än tidigare – Nato-processen en av orsakerna

Publicerad

Intresset för Finland har ökat i Sverige, och åtta av tio svenskar uppger att de är positivt inställda till grannlandet. Det är framför allt de unga som vill lära sig mer om Finland. Svenskarna uppskattar speciellt Finlands försvar, krishantering och välfungerande samhälle. Många ser Finland som ett mer jämställt land än tidigare och viljan att besöka landet har ökat signifikant.

Det visar en enkät som det svenska analys-och undersökningsföretaget Novus har gjort i januari 2023 på uppdrag av tankesmedjan Magma, Kulturfonden för Finland och Sverige, Finlandsinstitutet, Finlands ambassad i Stockholm samt Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland.

Svenska män är generellt sett mer intresserade av Finland än kvinnor, och unga är mer intresserade än äldre. Det är speciellt historia, samhällsdebatt och säkerhetspolitik som intresserar. Nästan 80 procent anser även att Sverige och Finland kommit varandra närmare efter Rysslands angrepp på Ukraina. 

– Nato-diskussionen har lett till ett ökat intresse för Finland. Det är uppenbart. Det är därför också rätt logiskt att det framför allt är män och yngre män som verkar ha fått upp ögonen för Finland, säger Magmas chef Nils Erik Forsgård som inte är överraskad över resultatet.

“En tydlig Sanna Marin -effekt”

Svenskarnas syn på Finland som ett jämställt land har ökat markant. Hälften anser att Finland är ett land som präglas av jämställdhet mellan könen, mot 26% 2017 när Novus senast frågade om ämnet.

– Detta beror säkert till stor del på att Finlands kvinnliga statsminister Sanna Marin figurerat så mycket i svenska medier och att hela den nuvarande finska regeringen leds av fem kvinnliga partiledare, säger Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson

– För oss som arbetar med dialogen mellan Sverige och Finland handlar det nu om att förvalta den positiva trend som kommer fram i undersökningen och fördjupa relationen ytterligare.

Samtidigt är få svenskar intresserade av finsk kultur som litteratur, musik och film. Finlands klimatarbete har inte heller gjort ett intryck på svenskarna – bara 20% tycker att Finland ligger i framkanten inom området.

-Samtidigt ser vi att hälften av alla svarande varken har sett eller hört något om Finland i medierna under det senaste halvåret. Jag undrar hur detta är möjligt… Man kan också fråga sig varifrån folk hämtar sin information i största allmänhet. Resultatet är lite motsägelsefullt på så sätt, säger Forsgård.

Undersökningen bygger på 1016 webb- intervjuer med svenskar i åldern 18-79 år under perioden 4-11.1.2023. Novus panel är representativ för den svenska befolkningen.

Ladda ner studien här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.