Stubb överlägsen favorit, Haavisto tvåa

Stubb överlägsen favorit, Haavisto tvåa

Publicerad | Uppdaterad

Långt över 90 procent av de röstberättigade svenskspråkiga i Finland tänker rösta i presidentvalet. Bland annat detta visar den opinionsmätning som tankesmedjan Magma tillsammans med Svenska Yle har beställt av Verian (f.d. Kantar Public). Mätningen genomfördes i december 2023 och i början av januari 2024.

Över hälften av dem som nämner sin favorit stöder Samlingspartiets Alexander Stubb. Han har ett understöd på 42 procent i denna mätning. Pekka Haavisto ligger tvåa med ett understöd på 20 procent. Olli Rehn, Li Andersson och Jutta Urpilainen får nöja sig med 4–5 procent var. För de övriga kandidaterna noteras inget nämnvärt stöd.

– De tidigare direkta folkvalen har varit spännande och presidentvalet kan också den här gången bli jämnt, säger samhällsanalytiker Mikko Majander vid Magma.

I undersökningen framkommer det vissa skillnader mellan könen. I förhållande till stödet bland män har Haavisto ett dubbelt så stort understöd bland kvinnliga väljare. Han når dock inte upp till det kvinnliga stödet för Stubb. Resultatet bekräftar trender från tidigare val, män är mer högerorienterade medan kvinnor lutar åt det rödgröna hållet.

 

Svenska folkpartiets beslut att inte ställa upp en egen kandidat har inte påverkat röstningsivern. Bara cirka 28 procent av svararna skulle ha föredragit en egen SFP-kandidat. Bland dem under 50 år skulle klart fler ha föredragit en egen kandidat medan de äldre nöjde sig med att inte ha en egen kandidat.

Läs Svenska Yles rapportering här!

Läs hela analysen genom att ladda ner pdf:en nedan.

Ladda ner studien här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.