Opinionsmätning: SFP:s ställning ohotad bland de svenskspråkiga
Foto: Michal Matlon, Unsplash

Opinionsmätning: SFP:s ställning ohotad bland de svenskspråkiga

Publicerad

Väljarunderstödet för Svenska folkpartiet är fortsatt stabilt bland den svenskspråkiga befolkningen. Hela 71 procent anger att de kommer att rösta på SFP i kommunalvalet 2021. I Magmas opinionsundersökning delar De Gröna (6 %) och Socialdemokraterna en andra plats (6 %) före Samlingspartiet (5 %).

De Gröna har potential att locka fler svenskspråkiga väljare framförallt i Helsingforsregionen och Åbo. Utöver de som tänker rösta på de Gröna kunde ytterligare 18 procent tänka sig att rösta på partiet. Motsvarande siffra för Sannfinländarna är 3 procent.

– Det syns inga tecken på att Sannfinländerna vinner mark bland de svenskspråkiga väljarna även om de har fler kandidater än tidigare, säger samhällsanalytiker Mikko Majander. Vi ser heller ingen Sanna Marin-effekt i SDP:s siffror.

Kristdemokraterna är starka i några österbottniska kommuner, så som Larsmo och Pedersöre. Unga röstar mer mångsidigt än äldre. Under 35-åringar röstar oftare på andra partier än SFP – främst De Gröna, Kristdemokraterna, Vänsterförbundet och Samlingspartiet.

Enligt undersökningen har coronapandemin ingen större betydelse för valdeltagandet. Hela 89 procent säger att de tänker rösta i kommunalvalet. Fler väljare vet också vilket parti de tänker rösta på än i de tre senaste riksdagsvalen.

–  Siffrorna förutspår ett gott valdeltagande, trots att opinionsundersökningar ofta överskattar valdetagandet, konstaterar samhällsanalytiker Kaisa Kepsu. Men svenskspråkiga röstar i regel flitigare än finskspråkiga, vilket gynnar SFP.

I undersökningen ingick också frågor om inställningen till några dagspolitiska frågor, så som hanteringen av covid19-pandemin, invandring och borgmästarval. Opinionsundersökningen riktades till 1000 svenskspråkiga på fastlandet (inte Åland) och utfördes per telefon av Taloustutkimus.

Ladda ner studien här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.