Här har vi samlat Magmas undersökningar som tangerat invandring och integration i bakvänd kronologisk ordning.
I Ungdomsbarometern 2024 frågade vi ungdomarna om deras syn på invandring. Undersökningen visade att de ställer sig njuggare till invandring än tidigare.
Den svenskspråkiga ungdomsbarometern 2024: Pojkars och flickors värderingar drar åt olika håll
I Magmas värdegrundsenkät våren 2024 frågade vi om synen på invandring och migration. Undersökningen visade tecken på att de svenskspråkiga finländarna har blivit mer toleranta sedan 2012.
År 2023 gav Tankesmedjan Magma ut Pasi Saukkonens bok Tillåta, förbjuda, tolerera. Gemensamma spelregler för ett mångkulturellt samhälle på både finska och svenska.
Saukkonen är docent och jobbar för tillfället som specialforskare vid Helsingfors stad. I boken lyfter han fram exempel på mångkulturella möjligheter och utmaningar. Han ger även exempel på hurudana konflikter och problem som kan uppstå i framtiden och fokuserar på frågan hur man förmår hålla ihop ett mångkulturellt samhälle.
Tillåta, förbjuda, tolerera. Gemensamma spelregler för ett mångkulturellt samhälle
I en rapport från 2020 frågade vi kommunerna om deras syn på demografi, och bl.a. invandring. Undersökningen visade att kommunerna är medvetna om utmaningarna men inte särskilt väl förberedda.
Demografin ställer de svensk- och tvåspråkiga kommunerna inför svåra utmaningar
I ungdomsbarometern 2018 frågade vi om ungas syn på invandring. Ungdomsbarometern visade att en majoritet av de unga är positiva till invandring, särskilt flickor. Samtidigt fanns det en viss skepsis när det gäller nära relationer med invandrare, och många ansåg att rasism är ett växande problem:
Omvärldsanalysen det yttre trycket från 2016 fokuserade på digitaliseringen, invandringen och flera nationella reformer såsom vårdreformen och den nya läroplanen:
Karin Creutz och Mika Helanders rapport Via Svenska 2012 är en genomgång av situationen bland invandrare i Helsingforsregionen. Vilka är hindren för en lyckad integration på
svenska?
Via svenska – Den svenskspråkiga integrationsvägen (Magma-studie 1/2013)
Inför presidentvalet i januari 2012 gjorde Magma tillsammans med svenska YLE en enkät om röstningsbeteendet bland svenskspråkiga. Många sade sig fästa särskild uppmärksamhet vid frågor rörande mänskliga rättigheter och svenskans ställning och vid rasism och hatprat. Undersökningen visade samtidigt att de i stor utsträckning kunde tänka sig att rösta på kandidater som inte hade profilerat sig i just dessa frågor:
Opinionsmätning bland finlandssvenskar inför presidentvalet 2012
Undersökningen Populismin nousu Euroopassa 2011 undersökte de populistiska partiernas frammarsch:
I Jan Saarelas undersökning av de ekonomiska konsekvenserna av invandringen 2011 visade det sig att invandrare ofta bidrar till samhällsekonomin på ett positivt sätt:
Invandringens samhällsekonomiska konsekvenser (Magma-studie 2/2011)
Hösten 2009 gjorde Magma en enkät om de svenskspråkigas inställning till arbetskraftsrelaterad invandring i samarbete med Taloustutkimus. Vi ställde 11 frågor till 1000 slumpmässigt utvalda finlandssvenskar i åldern 15–79 år. Undersökningen visade att finlandssvenskarna i teorin förhåller sig mera positiva till invandring och till ökade flyktingströmmar än den finskspråkiga majoritetsbefolkningen överlag:
Våren 2009 gjorde Magma i samarbete med Helsinki Times en enkät som riktade sig till invandrarna i hela landet:
Rapporten Svenskans ställning i Finland från 2008 tangerade delvis invandring. Ökad invandring stöddes av en minoritet (38%) medan 57 % var emot. Två tredjedelar ansåg att det INTE är naturligare att invandrare placerar sig på tvåspråkiga orter och 72 % ansåg att det är oskäligt att kräva att invandrare lär sig både finska och svenska: