SFP:s mandat i europaparlamentet hotat

SFP:s mandat i europaparlamentet hotat

Publicerad | Uppdaterad

I alla EU-val hittills har SFP lyckats få in sin kandidat, men varje gång har partiet legat mer eller mindre på gränsen. I sommarens val ligger SFP:s mandat mer i vågskålen än tidigare. Stödet för SFP har sjunkit till mindre än fyra procent samtidigt som det krävs närmare sex procent av rösterna för att behålla en plats i parlamentet.

Det här kommer fram i Magmas uppdaterade rapport ”Konsten att hållas flytande. Den finlandssvenska representationen i EU-valen 1994–2024”. Rapporten har skrivits av tankesmedjan Magmas samhällsanalytiker, docenten i politisk historia, Mikko Majander. Den förra rapporten gavs ut i samband med EU-valet år 2019.

– SFP:s framgång i valet kommer igen att hänga på hur framgångsrikt man lyckas mobilisera sina väljare i jämförelse med de andra partierna som också konkurrerar om de sista platserna, säger Majander.

– För finlandssvenskarna har det varit viktigt att ha en ”egen” representant i Bryssel.  SFP:s väljare tycks vara partiet trogna. SFP:s läge underlättats av att en av de synligaste kritikerna av regeringssamarbetet, riksdagsledamot Eva Biaudet, kandiderar. Det möjliggör en röst på SFP också utifrån ett kritiskt perspektiv – och samtidigt en kritik mot den linje partiet fört i inrikespolitiken, konstaterar Majander.

Deltagandet i EU-valen har tenderat vara lågt. Om aktiviteten stiger är det bland de stora partierna Sannfinländarna och SDP som har mest att vinna och av de medelstora partierna skulle Vänsterförbundet och Centern gynnas. För SFP skulle det paradoxalt nog vara rena giftet, eftersom stödet för partiet i europaparlamentsvalen nästan nått upp till sitt relativt låga maximala tak.

Det har trots allt  blivit allt svårare att överföra det lojala röstningsbeteendet till följande generation. Speciellt unga kvinnor röstar i större utsträckning på liberala vänsterkandidater.  Vänsterförbundets Li Andersson som som fick en hel del röster i presidentvalet förutspås ta hem en stor del av rösterna också i EU-valet.

– Om Andersson blir invald skulle det svenska i Finland vara representerat i parlamentet, men inte på samma sätt som om SFP har en egen kandidat, resonerar Majander.

 

 

Ladda ner studien här

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.