Svenska folkpartiet håller fast sin position som det populäraste partiet bland svenskspråkiga i Finland inför både välfärdsområdes- och kommunalvalet.
I Magmas opinionsmätning (tillsammans med Svenska Yle, utförd av Taloustutkimus) om de svenskspråkigas röstningsbeteende inför kommunal- och välfärdsområdesvalet får SFP stöd av 64 procent respektive 66 procent av väljarna. Alla andra partier kommer långt bakom, SDP på andra plats med 10 procent av stödet i bägge valen.
Men osäkerheten bland väljarna har ökat, påpekar Magmas samhällsanalytiker Mikko Majander. Valdeltagandet spelar en avgörande roll. I välfärdsområdesvalet vet hela 40 procent inte vilket parti de ska rösta på, eller uppger att de inte tänker rösta.
– Inom SFP finns det en stor oro för Helsingfors, av goda orsaker. En tredjedel av de helsingforsare som röstade på SFP i riksdagsvalet 2023 vet inte vilket parti de ska rösta på, eller tänker byta parti.
De politiska styrkeförhållanden i Österbotten ser stabila ut, även om österbottningarna i lika hög grad är missnöjda som nöjda med regeringen Orpo. Väljare i huvudstaden och i Egentliga Finland är betydligt mera kritiska, och det speglas i partiernas stöd.
– Det är värt att notera att i Helsingfors och Åboland bland den rödgröna oppositionen får Vänsterförbundet (17 och 12 procent) och de Gröna (17 och 10 procent) mycket starkare stöd än i andra delar av Svenskfinland, säger Majander.
Magma frågade också om de svenskspråkigas syn på sina välfärdsområden. De som är allmänt missnöjda är lite fler än de som är nöjda, men många anser att mycket har hållits oförändrat efter reformen. Över hälften svarar dock att tillgången till vård och tjänster har blivit sämre. Endast de digitala tjänsterna har blivit något bättre.
När det gäller välfärdsområdena är Österbotten den mest kritiska regionen i Svenskfinland. Samtidigt är österbottningarna mest nöjda med den nuvarande regeringen. Åsikten om regeringen Orpo korrelerar starkt med axeln vänster-höger. SFP-väljare är mycket polariserade i frågan.
Trots missnöje och kritik anser de flesta svenskspråkiga att det är bra att SFP sitter i den högerkonservativa regeringen, också med Sannfinländarna. Majander ser där en slags SFP-paradox.
– För SFP-väljarna verkar det vara klart att man värnar om s.k. svenska frågor bäst vid borden där makten finns. Inte ens den rödgröna oppositionen är starkt av annan åsikt.
Taloustutkimus intervjuade 802 respondenter som är över 18 år gamla och registrerade som svenskspråkiga. Undersökningen gjordes per telefon 24.2–18.3.2025.
Ladda ner undersökningarna här: