Uusimmat julkaisut

 • Suomen korkeakoulukenttä on liian sirpaleinen – yksiköitä voitava yhdistää
  Suomen korkeakoulukenttä on liian sirpaleinen – yksiköitä voitava yhdistää

  Suomen korkeakoulukenttä on liian sirpaleinen ja vaatii voimallisia vakauttamistoimenpiteitä. Näin arvioidaan ajatuspaja Magman raportissa Korkeakouluverkoston tulevaisuus – erityiskohteena ruotsinkieliset korkeakoulut, jonka ovat kirjoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriön entinen kansliapäällikkö Markku Linna ja ammattikorkeakoulu Arcadan rehtori emeritus Henrik Wolff.

 • Ruotsi on yhä suomalaisen yhteiskunnan mittapuu
  Ruotsi on yhä suomalaisen yhteiskunnan mittapuu

  Ruotsin käyttö esikuvana on liikkunut Suomen poliittisessa kamppailussa vasemmalta oikealle, palkansaajien puolustajilta elinkeinoelämälle ja sosiaalipolitiikan asiantuntijoilta taloustieteilijöille.

 • Ruotsinkieliset nuoret muuttavat yhä vilkkaasti Ruotsiin
  Ruotsinkieliset nuoret muuttavat yhä vilkkaasti Ruotsiin

  Muuttovirrat Suomesta Ruotsiin jatkuvat entiseen tapaan. Tämä käy ilmi ajatuspaja Magman uudesta raportista ”Hjärnflykt eller inte? Del II” (Aivovuotoa vai ei? Osa II). Raportin ovat kirjoittaneet tutkijat Kaisa Kepsu Magmasta ja Blanka Henriksson Åbo Akademista. Ruotsiin on muuttanut 2000-luvulla lähes 20 000 ruotsinkielistä suomalaista. Uusimmat tilastot kertovat, että muuttoalttius on ollut kolmivuotisjaksolla 2015–2017 selvästi korkeinta.

Visa Alla

Ajatushautomo Magma

Mikä on Magma?

Ajatushautomo Magma osallistuu yhteiskunnalliseen ja aatteelliseen keskusteluun ruotsin kielen asemasta Suomessa sekä analysoi ja välittää tietoa yhteiskunnan muutoksista. Ajatushautomo tekee selvityksiä, mielipidemittauksia, vaikutusarviointeja sekä riskianalyyseja päättäjien, tutkijoiden, median ja kiinnostuneen yleisön käyttöön.

Magma pyrkii ylläpitämään elävää, kriittistä ja ennakkoluulotonta keskustelua kaksikielisestä Suomesta. Se nojaa liberaaliin arvopohjaan, mutta on puoluepoliittisesti riippumaton. Luettelo ajatuspajan julkaisuusta löytyy tästä linkistä.  

Haluatko saada kutsuja Magman tilaisuuksiin? Lähetä meille viesti alla olevan lomakkeen kautta, niin lisäämme sinut sähköpostilistallemme.

Yhteistyöverkosto

Magma tekee yhteistyötä toisten ajatushautomoiden kanssa, niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa ja Euroopassa. Vuodesta 2012 Magma on ollut European Liberal Forumin (ELF) jäsen.

 

Rahoitus & hallitus

Ajatushautomon takana on rekisteröity yhdistys Finlands svenska tankesmedja Magma r.f. Sen toimintaa rahoittavat Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen för Åbo Akademi ja Stiftelsen Tre Smeder.
 
Ajatushautomon hallituksen muodostavat (2019) Håkan Mattlin (pj.), Rurik Ahlberg, Elli Flén, Patrik Gayer, Mirjam Kalland, Michael Smirnoff, Peter Stenlund ja Johanna Vesikallio.

Henkilökunta ja yhteystiedot

Nils Erik Forsgård

FT, aatehistorian dosentti, Magman johtaja. Forsgård on työskennellyt vierailevana historian professorina sekä Humboldtin yliopistossa Berliinissä että Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut muun muassa kirjat Heartlands (om USA, 2007), Hemingway (2011), Ingens herre, ingens träl (om Anders Chydenius, 2014) ja Dagarnas skum (om Europa, 2015).

+358 (0)50 3386963
Kaisa Kepsu

FM, tutkija. Yhteiskuntamaantieteilijä, joka on erikoistunut muuttoliike-, väestö- ja kaupunkitutkimukseen. Kepsu työstää parhaillaan väitöskirjaa suomenruotsalaisista muuttoliikkeistä. Kepsu on aikaisemmin toiminut koulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän projektinjohtajana Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa sekä projektitutkijana ja lehtorina Helsingin yliopistossa.

+358 (0)40 5448444
Mikko Majander

VTT, poliittisen historian dosentti, tutkija. Ennen Magmaa Majander on työskennellyt pitkään Helsingin yliopistossa sekä ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajana. Hän on aktiivinen yhteiskuntakeskustelija, joka on julkaissut muun muassa kirjat Pohjoismaa vai kansandemokratia? (2004), Demokratiaa dollareilla (2007), Paasikivi, Kekkonen ja avaruuskoira (2010) ja Lukemisen hulluus (2014).

+358 (0)40 530 5489
Lia Markelin

PhD, tutkija. Vähemmistöpoliittisiin kysymyksiin keskittynyt Markelin on toiminut apulaisprofessorina Norjassa Koutokeinon Saamelaisessa korkeakoulussa sekä ruotsin- ja kaksikielisten korkeakoulujen koordinaattorina Helsingissä.

+358 (0)40 7251775
Annica Sigfrids

VTK, koordinaattori. Åbo Akademista valtiotieteen maisteriksi valmistuva Sigfrids vastaa Magma-akatemiasta sekä hoitaa ajatushautomon hallintoa. Projektien koordinoimisesta hänellä on kokemusta muun muassa Slush Singaporesta 2018 sekä Sydkustens landskapsförbundista, jossa hän toimi tuottajana.

+358 (0)40 4181600
Jenny Stenberg-Sirén

FT, tutkija ja mediavastaava. Magman ohella Stenberg-Sirén on myös journalismin yliopistonlehtori Svenska social- och kommunalhögskolanissa Helsingin Yliopistossa. Hänellä on takanaan pitkä työura Svenska YLE:ssä muun muassa uutistoimittajana ja uusmediapäällikkönä.

+358 (0)40 3590968

Ota meihin yhteyttä

Vill du få inbjudningar till våra evenemang? Lägg till dig på vår gästlista här.