Uusimmat julkaisut
Foto: Arttu Päivinen, Unsplash Suhtautuminen ruotsin kieleen vaihtelee suuresti kansallismielisissä piireissä
Ruotsin kielen asema Suomessa jakaa mielipiteitä kansallismielisissä liikkeissä, sosiologi Karin Creutz toteaa ajatuspaja Magmalle tekemässään tutkimusraportissa.
Foto: CDC, Unsplash Ruotsinkielinen Suomi aluevaaleissa 2022
Magman tutkija Mikko Majander arvioi vaalianalyysissään, että uusien hyvinvointialueiden rajat on vedetty ruotsinkielisyyden näkökulmasta koko lailla edullisesti.
Kuva: Sinitta Leunen Ruotsinkielisten keskuudessa vähemmän itsemurhia, mutta ero kieliryhmien välillä tasottuu
Itsemurhakuolleisuus on Suomessa puolittunut viimeisten 30 vuoden aikana. Miehet tekevät yhä suurimman osan itsemurhista, ruotsinkieliset harvemmin kuin suomenkieliset. Ajatuspaja Magman uudesta selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että ero kieliryhmien välillä on kaventunut.
Ajatushautomo Magma
Mikä on Magma?
Ajatushautomo Magma osallistuu yhteiskunnalliseen ja aatteelliseen keskusteluun ruotsin kielen asemasta Suomessa sekä analysoi ja välittää tietoa yhteiskunnan muutoksista. Ajatushautomo tekee selvityksiä, mielipidemittauksia, vaikutusarviointeja sekä riskianalyyseja päättäjien, tutkijoiden, median ja kiinnostuneen yleisön käyttöön.
Magma pyrkii ylläpitämään elävää, kriittistä ja ennakkoluulotonta keskustelua kaksikielisestä Suomesta. Se nojaa liberaaliin arvopohjaan, mutta on puoluepoliittisesti riippumaton. Luettelo ajatuspajan julkaisuusta löytyy tästä linkistä.
Haluatko saada kutsuja Magman tilaisuuksiin? Lähetä meille viesti alla olevan lomakkeen kautta, niin lisäämme sinut sähköpostilistallemme.
Yhteistyöverkosto
Magma tekee yhteistyötä toisten ajatushautomoiden kanssa, niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa ja Euroopassa. Vuodesta 2012 Magma on ollut European Liberal Forumin (ELF) jäsen.
Rahoitus & hallitus
Henkilökunta ja yhteystiedot

Nils Erik Forsgård
FT, aatehistorian dosentti, Magman johtaja. Forsgård on työskennellyt vierailevana historian professorina sekä Humboldtin yliopistossa Berliinissä että Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut muun muassa kirjat Heartlands (om USA, 2007), Hemingway (2011), Ingens herre, ingens träl (om Anders Chydenius, 2014) ja Dagarnas skum (om Europa, 2015).

Mikko Majander
VTT, poliittisen historian dosentti, tutkija. Ennen Magmaa Majander on työskennellyt pitkään Helsingin yliopistossa sekä ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajana. Hän on aktiivinen yhteiskuntakeskustelija, joka on julkaissut muun muassa kirjat Pohjoismaa vai kansandemokratia? (2004), Demokratiaa dollareilla (2007), Paasikivi, Kekkonen ja avaruuskoira (2010) ja Lukemisen hulluus (2014).

Lia Markelin
PhD, tutkija. Vähemmistöpoliittisiin kysymyksiin keskittynyt Markelin on toiminut apulaisprofessorina Norjassa Koutokeinon Saamelaisessa korkeakoulussa sekä ruotsin- ja kaksikielisten korkeakoulujen koordinaattorina Helsingissä.

Annica Sigfrids
VTM, koordinaattori. Sigfrids vastaa Magma-akatemiasta sekä hoitaa ajatushautomon hallintoa. Projektien koordinoimisesta hänellä on kokemusta muun muassa Slush Singaporesta 2018 sekä Sydkustens landskapsförbundista, jossa hän toimi tuottajana.