Meidän kaikkien lapset

Kuitenkin juuri sosiaalinen pääoma voisi olla pienen kansan suuri rikkaus tilanteessa, jossa rahapääomat tuntuvat käyvän niukemmiksi. Luottamus toisiin ihmisiin, yhdessä toimiminen ja ratkaisujen hakeminen tuottavat tuloksia jo ilman rahaakin – minkä lisäksi ne usein muuttuvat myös rahaksi. Se, jolla on ympärillään ihmisiä, löytää paikkansa taloudessa paremmin kuin se, jolla ei ole.

Katso ihmistä – jopa tappajaa

Nopeudessa on puolensa – myös huonot. Kun media on oikein nopeaa, tunne jyrää tiedon ja analyysi voi mennä vikaankin. Pariisin journalistimurhista on Suomessa julkaistu lukuisia dramaattis-pateettisia otsikoita. "He sylkivät vapauden kasvoille." "Isku demokratian sydämeen." "Sota länsimaista yhteiskuntakäsitystä vastaan." Näitäköhän mahtoivat koillispariisilaiset pikkurikolliset tuumailla matkustaessaan...

Vaikenemalla valtaan

Vaikenemisen voima perustuu kahteen asiaan: siihen, että aiemman äänekkyyden kaiut kantavat pitkälle, ja siihen, että vaikenija pystyy halutessaan pelaamaan ihmismielen pimeällä puolella.

Maailman turvallisin kieli

Saanko halata sinua? Får jag krama dig? Olin torstaina 20. helmikuuta eduskunnassa halaamassa kansanedustajia. Toimittajakollegani Jeanette Östman ja minä saimme halata liki viittätoista edustajaa ja samalla lahjoittaa heille toimittamamme tuoreen kirjan "Kaikella rakkaudella" - "Klartext (med all respekt)". Kirjassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kirjoittavat asioistaan itse,...

Perheestä politiikkaan

Voi ei! Tämäkin vielä! "Ruotsinkielisten parisuhteet onnellisempia kuin suomenkielisten", lehtiotsikko kertoi Väestöliiton tutkimusta siteeraten. Ruotsinkielisistä 60 prosenttia ja suomenkielisistä 40 prosenttia kertoi olevansa puolisoonsa "erittäin tyytyväisiä". Ruotsinkielisen todennäköisyys erota puolisosta oli 40 prosenttia alhaisempi kuin suomenkielisen.

Kaiken takana on kysymys

Ministeri Heidi Hautala erosi perjantaina toimestaan viestinnällisen virheen takia: alkuvaiheessa hän syyllistyi vähättelemään omaa osuuttaan Arctia Shipping -laivayhtiön omistajaohjauksessa.

Antin oma lehti

Tietääkö joku, miksi päätoimittaja Mikael Pentikäinen varsinaisesti sai kenkää Hesarista? Tuskin, koska sitä firma ei kertonut. Ilmeisesti Sanomassa ajatellaan, että on kivempaa, kun kaikki saavat esittää omat arvauksensa.

Taudin uusin uhri

Ihan kuin vanha kunnon Neuvostoliitto olisi äkkiä herännyt eloon ja kaikki vanhat kummitukset karvalakeissaan tallustaneet taas luoksemme.

Puhelin ei enää soi

Sain ensimmäisen kännykkäni vuonna 1995. Siihen aikaan kännyköitä oli vasta harvoilla, ja tunsin itseni jopa etuoikeutetuksi: minun ei enää tarvinnut kököttää huoneessa työpuhelimen ääressä vain siksi, että joku saattaisi soittaa. Ensimmäisestä kännykästäni on kulunut aikaa vasta kahdeksantoista vuotta, mutta tässä ajassa puhelinsuhteeni on muuttunut täysin. Nykyään puhelimeni ei enää soi. Paitsi,...

Tio vägar till populism

I denna text söker jag svar på varför och hur Finland blev ett land där enligt opinionsundersökningarna så många som en fjärdedel av väljarkåren stöder det populistiska partiet Sannfinländarna. I riksdagsvalet 2011 fick partiet 20 procent av rösterna och är nu största oppositionsparti.

Ruma ja vaikea r-sana

Ellei suomalainen keskustelu rasismista olisi niin surkeaa, se olisi hupaisaa. Käyttäisin sanaa surkuhupaisa, ellei itse aihe olisi niin vakava.

Kaikki tai ei mitään

Istuin syyskuun lopussa Göteborgin kirjamessuilla kuuntelemassa, kun suomalainen, suomenkielinen kirjailija kertoi haastattelussa uusimmasta kirjastaan. Salissa oli mukavasti väkeä. Haastattelija kysyi ruotsiksi. Kirjailija vastasi englanniksi. Vaikutelma oli jollain tapaa surkuhupaisa. Minua harmitti kirjailijan puolesta. Miksi hän järjesti nyt tällaisen kielispektaakkelin, teki ruotsista ongelman?