Magma-diskussion:
Svensk politik och folkhemmets framtid

Sveriges riksdagsval i september följdes med i Finland med större intensitet än på länge. I fokus var speciellt Sverigedemokraternas frammarsch samt socialdemokraternas nedgång från partiets historiska ställning som statsbärare. 

Även om valresultatet inte uppvisade så stora förändringar som man kanske hade väntat sig, och det politiska läget i Sverige förblir oklart, kan man fråga sig: vem "äger" folkhemmets tradition nuförtiden?    

- Folk och hem passar Sverigedemokraterna, för de tror på ett folk och ett hem. Men i själva verket är folkhemmet motsatsen till vad Sverigedemokraterna håller på med och vill uppnå. Jag skulle säga att partiet är en reaktion på folkhemmet faktiskt.

Så formulerade sig författaren Lena Andersson då hon besökte Tankesmedjan Magma och samtalade om sin nya bok Sveas son – En berättelse om folkhemmet med Mikko Majander, historiker och samhällsanalytiker på Magma. Andersson besökte Finland efter det svenska valet i och med att hennes bok gavs ut på finska under namnet Svean poika – kertomus kansankodista.

 

Här kan du lyssna på diskussionen mellan Lena Andersson och Mikko Majander.