Onko Suomi ruotsalainen?

Saimaa lehdessä (20.3.) Kari Tegelberg arvioi TV-sarjaa Suomi on ruotsalainen:

"Viime viikolla loppui Ylen kanavilla esitetty, kymmenosainen televisiosarja Suomi on ruotsalainen. Tämä erittäin hyvin tehty, mielenkiintoinen sarja on herättänyt suomalaisissa voimakkaita tunteita. Onpa sarjan juontaja, tietokirjailija ja lääkäri Juhani Seppänen saanut katsojilta jopa tappouhkauksia.
Seppästä on syytetty Ruotsalaisen kansanpuolueen kätyriksi, haukuttu svedupelleksi ja uhkailtu monin tavoin. Mikä suomalaisia ohjelmassa oikein kismitti? Sekö, että ohjelmassa kerrottiin muun muassa, että leijonavaakunamme on alun alkaen ollut ruotsalaisen aatelissuvun vaakuna, vai sekö, että jouduimme sotimaan usein kruunun puolesta Ruotsin ollessa Euroopan suurvalta?

Suomi on ollut osa Ruotsia aina 1200-luvulta vuoteen 1809 saakka, jolloin Venäjä valloitti Ruotsilta Suomen alueen. Sitä ennen Etelä-Suomi ja Oulun seutu olivat Itämaa, muun osan nyky-Suomesta kuuluessa Venäjään.

Ruotsin vallan aikana Suomi liitettiin osaksi läntistä kristikuntaa, eli olimme jo silloin länteen päin kallellaan. Saimme vaikutteita siis läntisistä kulttuureista ja olimme osa Euroopan yhteiskunnallista ja taloudellista järjestystä. Näitten pohjalta syntyivät muun muassa markkinatalous, perustuslailliset valtiomuodot ja laillisuusperiaatteisiin sidottu hallinto. Olimme demokratia.

Uskallan väittää, että jos olisimme olleet tuon ajan Venäjän tsaarin alamaisia, olisimme sitten myöhemmin kuuluneet Neuvostoliittoon. Meillä ei olisi tänä päivänä markkinataloutta, eikä nykyisenlaisia demokraattisia oikeuksia. Olisimme myös vähintään vahvasti kallellaan itään.

Ruotsi ei myöskään tuonut meille pakkoruotsia, vaikka olisi varmasti voinut niin halutessaan tehdä. Suomen kieli säilyi valtakielenä kansan keskuudessa.

Meidän onnemme oli vallankumous Venäjällä 1900-luvun toisella vuosikymmenellä. Suomi pääsi itsenäistymään vallankumouksen pyörteissä ja onneksi silloin kuuluimme osaksi Venäjää. Jos olisimme silloin kuuluneet Ruotsiin, ei itsenäistyminen olisi onnistunut. Ruotsi ei olisi ikinä sitä meille suonut.

Niin. Onko Suomi ruotsalainen? Ei tietenkään ole. Meillä on oma identiteettimme ja kansallisylpeytemme. Olemme viimeistä piirtoa myöten suomalaisia. Historia kuitenkin kannattaa tunnustaa. Silloin osaamme arvostaa itsenäisyyttämme ja suomalaisuuttamme."