Suomalaisia kuvia Latvian kukkuloilta ja Keski-Aasian syvistä metsistä

Kumpuilevia maisemia, heinäsuovia, pölyäviä hiekkateitä. Poutapilvet liikkumattomina metsänreunan yllä, heinäsirkkojen läkähdyttävä siritys. Elokuun päivä Latvian maaseudulla Venäjän rajan tuntumassa, Ilzeskalnsin kylässä, Latgalessa.

Olemme täällä matkalla ystäväpiirissä, tutustumassa meille tärkeän taiteilijan lapsuuden kotipaikkaan. Meitä vastassa on Kristine Zelve, joka tekee dokumenttielokuvaa samasta henkilöstä.

Talo seisoo kukkulalla, vanhojen puiden kainalossa. Heinikossa ruostuu sininen traktori. Pääskyt puikkelehtivat räystäiden alle, ja kukkulan juurella seisoo ristiinnaulitunkuva katoksessaan. Täällä, Latgalen maaseudun sydämessä, oli erään vuonna 1912 syntyneen pojan isovanhempien koti. Pojan isästä ei tiedetty paljon, ja äiti, Helene Deroshinski, oli tanssijatar. Tiettävästi pojan pysyvin paikka, johon liittyi syviä tunnesiteitä, oli tämä talo Latgalessa. Myöhemmin hän siirsi lapsuutensa maiseman lukuisiin elokuviinsa.

Näemme otteita Kristine Zelven dokumentista kunnan kerhotalon juhlasalissa. Kylän asukkaat kyselevät, miksi heidän pitäisi muistaa tuo elokuvaohjaaja, josta heiltä kysellään. Miksi heidän pitäisi tätä rakastaa? Onko koko miestä ollut olemassakaan. Taloissa eletään eristyneinä, heinä kasvaa pitkänä taiteilijan muistokiven ympärillä, uunin suuluukusta lankeaa valo vanhuksen kasvoille. Aika katoaa ja putoaa silmukkana kauas menneeseen.

Latgale oli 1500-1700-luvuilla osa katolista Puolaa, jolloin suuri osa väestöstä kääntyi katoliseen uskoon. Sittemmin se kuului Vitebskin kuvernementtiin. Latgale oli köyhää seutua verrattuna Kuurinmaan ja Liivinmaan vauraisiin alueisiin, ja sen väestöön kuului valkovenäläisiä, venäläisiä ja juutalaisia. Jotkut pitävät Latgalen puheenpartta omana balttilaisena kielenään, toiset latvian kielen murteena.

Sekaväestöinen, eristynyt, omaa kieltään puhunut Latgale liittyi Latviaan mullistusten vuonna 1918. Äiti ja poika Deroshinski lähtivät maasta 1922 ja asettuivat Suomeen. Tarinan mukaan pojan äiti oli osin persialaista sukujuurta ja isä turkkilainen. Nimekseen poika mainitsi Teodor Tugai.

Tugait ovat runsaslajistoisia keskiaasialaisia metsiä, jotka kasvavat rehevinä jokien delta-alueilla. Ennen ne peittivät suunnattomia alueita, nyt niitä on jäljellä vain vähän. Tugai ei ole latvialainen nimi. Todennäköisesti poika valitsi nimensä tämän kiehtovan, aasialaisen metsätyypin mukaan, koska se resonoi hänen mystisen taustatarinansa kanssa.

Teodor Tugai vietti nuoruutensa ja kävi koulunsa Helsingissä, missä hän tutustui Pietarissa 1909 syntyneeseen Valentin Ivanoff -nimiseen nuorukaiseen. Yhdessä he päättivät ryhtyä tekemään elokuvia - ja koska itäinen mystiikka ei tuohon aikaan purrut suomalaisiin, he muuttivat nimikseen Teuvo Tulio ja Valentin Vaala.

Syntyi suomalaisen elokuvan historiaa: yhteiset varhaiset elokuvatyöt Mustat silmät, Mustalaishurmaaja ja Sininen varjo. Sitten molempien oma ura: Vaalan elegantti, kepeä ja kiinteän elokuvallinen tuotanto ja Tulion syvä, raju ja tumma melodramaattinen tuotanto.

Molemmat emigrantit olivat keskeisiä suomalaisen elokuvan luojia ja kaikkein suomalaisimpana pidetyn kuvaston viljelijöitä. Heinäpellot, pilvet, järvet - nuo kaikki elementit, jotka käsitämme suomalaisen elokuvan keskeisimmäksi kuva-ainekseksi, kumpusivat Pietarin miljoonakaupungissa syntyneiden vierasmaalaisten mielikuvituksesta sadoille maamme valkokankaille ja niiltä suomalaisten tajuntaan.

Erityisesti Tulio käsitteli elokuvissaan maalta lähdön tuottamaa tuskaa ja kaupungin raaistavaa vaikutusta. Hän kuvasi myös rajulla otteella vietellyn naisen moraalista rappiota ja rinnasti jopa kuvallisesti naisen kärsimystien ristille ripustettuun Kristukseen. Tulion elokuvallisissa tarinoissa ei ole sovitusta - useimmin syntisen kohtalona on kiirastuli, tuomio ja tuho.

Katolisen Latgalen vaikutteet seurasivat Tuliota protestanttiseen Suomeen, missä hän loi jännitteisen synteesin lapsuutensa isovanhempien maaseutuelämästä, kosmopoliittisen äitinsä levottomista vaiheista ja omasta nuoruudestaan kaupungissa, jossa hän oli pysyvästi vierasmaalainen.

Tugai. Salaperäinen, villi idän tulvametsä. Sen sankassa kätköstössä on versonut joitakin kaikkein vahvimmista suomalaisuuden kuvista, joita useat sukupolvet ovat imeneet itseensä. Me muistamme hänet, vaikka emme tiedä hänestä paljon - eikä hänen kotikylänsä tiedä, että hän on ikuistanut sen pilvet ja kukkulat, sen aatteet ja tunteet vieraalla maalla tekemiinsä kuviin.