Rumankivaa populismia

Kamppailussa parhaan protestipuolueen paikasta muut eivät perussuomalaisille pärjää, kirjoittaa Suomenmaa pääkirjoituksessaan 28.3.

"Politiikassa nähdään yleensä vasta vuosien tai vuosikymmenten jälkeen, mikä oli vaalien suuri kysymys tai viesti yhteiskunnallisesta tilasta. Vaalien aikaan on niin paljon tunnekuohua, että moni asia jää havaitsematta.

Viime viikolla ilmestyi Ajatuspaja e2, Ajatushautomo Magman ja Vihreän Sivistysliiton yhdessä kustantama kirja Liikkeitä laidasta laitaan - Populismin nousu Euroopassa. Se on yritys hahmottaa, miksi Euroopassa erilaiset populistiset liikkeet ovat saaneet tilaa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kirja on omanlaisensa opas Ruotsin 2010 vaaleihin ja Ruotsidemokraattien nousuun valtiopäiväpuolueeksi. Samalla se on johdanto ja taustoitus Suomen eduskuntavaaleihin, erityisesti perussuomalaisten ajatustaustaan.

Populististen puolueiden voimana on yleensä ollut käsitys, että valtaa käyttävät puolueet ovat menettäneet kosketuksen kansaan ja sen arkeen. Puolueet tarjoavat monimutkaisiin kysymyksin yksinkertaisen ratkaisun.
Populistisissa liikkeissä on samanaikaisesti tilaa yksilöllisyydelle ja yhteenkuuluvuudelle. Yhdistävänä tekijänä on usein eliitinvastaisuus, jota vastaan on noustava kansanvoimalla. Toinen liikkeellepaneva voima on yhteiskunnallinen uhka, jonka torjumiseksi esitetään yksinkertainen ratkaisu.

Arviot osuvat yhteen esillä olleiden perussuomalaisten kannatusperusteiden kanssa. Työmarkkinoiden rakennemuutos, maahanmuttovastaisuus, eliittiepäilys ja EU-vastaisuus ruokkivat populismia.

Samalla tulee esille, että populismi etsii eri aikoina erilaiset kannattajakunnat. Suomen Maaseudun Puolue oli 1970-luvulla suuri pienviljelijävaltaisen itäisen Suomen rakennemuutosalueilla. Sen liikkeen henkinen voima oli Suomen maaseudulla.

Perussuomalaiset ovat mielipidemittausten mukaan suuria muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Kymessä. Kannatusta tulee työväestöltä, joka ei enää usko SDP:hen asiansa ajajana. Tässä on keskeisin poliittinen asia- ja rakennemuutosjännite perussuomalaisten kannatuksen kasvussa.

Asiajännite syntyy muissakin asioissa ja muiden puolueiden suuntaan, mutta siihen asetelmaan vaikuttavat perinteisemmät populistiset tekijät. Eliitinvastaisuus ja yksinkertaiset vastaukset pohjautuvat protestointiin.
Eduskuntavaaliehdokas Jussi Halla-Ahon mukaan perussuomalaiset ovat politiikassa kysymysmerkki. Se on riittävästi äänestämisen perusteeksi. Näiden vaalien poliittisesti suurin rajalinja näyttäisi kulkevan siinä, että osa äänestäjistä haluaa käyttää äänensä protestointiin.

Vaaleihin on aikaa kolme viikkoa. On selvää, että parhaan protestipuolueen kamppailussa eivät muut pärjää perussuomalaisille. Edelleen on vastuullista ja välttämätöntä puhua asiaa ja asiat auki.
Niin protestipuolueenkin on tehtävä hyvin nopeasti vaalien jälkeen."