Singulariteten är nära

År 2029 uppnår mänskligheten singularitet. Alltså när människa och maskin blir ett. Detta har framtidsforskaren Ray Kurzweil påstått länge, men det var först när jag häromdagen såg dokumentären om honom, Transcendent Man, som jag verkligen insåg hur spännande, skrämmande och livsomvälvande mänsklighetens framtid är.

Först lite fakta om Ray Kurzweil: han är framtidsforskare och uppfinnare, ekonomiskt oberoende via alla sina uppfinningar, han förutspådde Östblockets fall och internet, han äter 200 olika piller per dag och han gör allt för att mänskligheten ska uppnå odödlighet innan han själv dör. En genuin excentriker alltså. Att han i vissa avseenden kan verka lite utflippad, gör dock inte att han har fel. Bland hans forskarkollegor finns det olika åsikter kring när och hur människa och maskin blir ett och framförallt kring vad konsekvenserna av detta blir, men det finns en sak som ingen av dem ifrågasätter: ATT det kommer att hända.

Det räcker med att titta på vad som hänt med internet och mobilteknologi de senaste åren för att förstå hur snabbt teknologin utvecklas och hur snabbt vi som människor tar den till oss. Med en smart mobiltelefon i handen har vi redan nu tillgång till all mänsklig kunskap, en vanlig dator är miljoner gånger snabbare, billigare och mindre än de första datorerna som kom för fyrtio år sedan. Just nu har en vanlig dator ungefär samma intelligens som hjärnan hos en mus, mycket snart ökar kapaciteten till samma som en mänsklig hjärna och därefter är det inte länge tills en enda dator är lika intelligent som alla mänskliga hjärnor. Den exponentiella kurvan stiger brant och kombinationen av vår kunskap i bioteknologi, nanoteknologi och robotteknologi gör att utvecklingen inom alla områden hela tiden blir snabbare och snabbare. Att googla bara genom att tänka något är inte många år borta.

Förutom artikeln i Time Magazine 21 februari (2045: The Year Man Becomes Immortal?

http://www.time.com/time/health/article/0,8599,2048138,00.html är det här något som knappt diskuteras. Eller har ni sett ett debattprogram där filosofer, datautvecklare och vanliga människor diskuterar implikationerna av ett samhälle där datorerna utvecklat artificiell intelligens? Det är definitivt på tiden att vi börjar diskutera de här frågorna.

Trots att det kan låta som fullständig science fiction att maskiner kommer att få medvetande så är detta något som kommer att hända. Och det kommer att hända under vår livstid. Bäst att börja förbereda sig redan nu.