Bad Grankulla och Tammisaari – mikrohistoria inpackad i namn

Detta hände i början av mars. Jag höll just på att skriva min följande bok och vandrade fortfarande i dess världar.

En kväll hämtades jag till Grankulla för att tala till krigsivalider. Kaunialan sotavammasairaala hette anstalten i min ungdom - nuförtiden heter den bara Kaunialan sairaala. Namnet är viktigt i den här historien.

Jag hade nämligen ingen aning om att jag var på väg till Bad Grankulla. När jag steg ut ur taxin och tittade på byggnadens fasad, började jag förstå. Sjukhuset som bär namnet Kauniala konnoteras med krigsarvet och skuldkänslor i finskspråkiga kretsar. Men Bad Grankulla - om nu någon vet någonting om en sådan badanstalt så brukar man nämna första världskriget, ryska aristokrater och politiker och detektiver och spioner.

I Bad Grankulla vilade och badade till exempel Kerenski efter en ansträngande njuroperation. I hans sällskap befann sig ofta en ung och exentrisk dam, som hette Lydia Stahl. Det berättas att den unga och sköna madame Stahl skulle ha beklätt sig extremt moderiktigt och att hon skulle ha retat badanstaltens sjukliga och nervösa aristokratpatienter med sina revolutionära åsikter. Vidare berättas det att Lydia Stahl skulle ha gjort en häpnadsväckande entré till Svenska Teatern i en finfin blå dräkt, famnen full med blå orkidéer. Senare flyttade madame Stahl till Paris och började idka spioneri.

Kauniala bär inga tecken på denna turbulenta period. Kauniala är en respektabel anstalt. På samma sätt är Ekenäs en helt annan plats än Tammisaari. För finskspråkiga finnar är namnet Tammisaari tvetydigt: antingen hänvisar det till fånglägret och tvångsarbetsinrättningen och kommunisternas "universitet" eller till en idyll. För den svenskspråkiga publiken betyder Ekenäs enbart sommaridyll så vitt jag vet.

Min morfar bodde i Tammisaari i nästan åtta år. Tvångsarbetsinrättningen var ingen idyll för honom. Tammisaari och Ekenäs existerade sida vid sida - de hade några beröringspunkter men till största delen levde de i helt separata sfärer.

Det är mycket intressant att Tammisaari heter just Tammisaari. För Tammisaari var ju en ö, skilt från Ekenäs, flytande i historiens mörka hav.

Mera om detta i min följande bok.